Massage vid cancer eller inte?

I går fick jag en mycket intressant fråga, är det bra med massage vid cancer eller är det rent av farligt. Hen som frågade har gått/går utbildningar där de prompt säger nej till att massera cancersjuka personer, för mig blir det bara diskriminering, hahaha….. Min läkare bara ruskar på huvudet och skrattar åt det, han säger alltid till mig “gå nu och ta en massage” Förutom när jag fått mina celler då brukar han säga “gå hem till hotellrummet och vila nu” eftersom jag kan bli lite dålig då. Hur jag än letar på nätet bland gammalt och nytt så kan jag inte hitta att det skulle påskynda cancern eller vara negativt på något sätt. Tvärtom kan det hjälpa till att minska biverkningarna som orsakas av konventionella behandlingar och förbättra livskvaliteten och välbefinnandet. Det finns ju också lymfmassage, jag läste i en cancergrupp på fb där jag är med i att någon med lymfcancer/Lymfom fick massage. Men jag tror inte man ska massera direkt på en cancertumör som buktar ut från kroppen, såklart, men va tusan där kommer vi in på sunt förnuft.

“Medan massage verkligen inte kan förhindra eller behandla cancer, kan det hjälpa de i Tucson som kämpar mot cancer att må bättre. Cancerpatienter upplever ett brett spektrum av biverkningar medan de genomgår behandling. Förutom fysiska symtom som smärta och illamående, har massage också fördelar för känslomässiga symtom som ångest och depression.”

Här nedan är några länkar, det finns så många länkar som förespråkar massage till cancersjuka, så googla på om du vill läsa mer.

https://www.angeldelapaz.com/massage-for-cancer-patients

https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:321523/FULLTEXT01.pdf

Cancer – inte absolut kontraindikation vid massage

https://www.verywellhealth.com/massage-for-cancer-2249314

 

 

2 svar på ”Massage vid cancer eller inte?”

  1. Vet att på massage utbildningarna förr brukar det så tex vid gravida skulle man inte massera det var mycket för att om något hände skulle man inte kunna misstänka att det var massagens fel. Som skydd för den som utförde massagen.
    Kan tänka mig att det finns många sådana accepter.

  2. Taktil massage eller taktil beröring användes mycket vid just cancer för några år sedan. Finns en hel del att läsa om de goda effekterna av denna ”massage”. Idag verkandet inte ingå i behandling här i Sverige, som jag vet att det gjorde förr, men antar att det handlar mer om kostnaden än om rön kring behandlingen i sig. Kram till er!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.