Alkohol och Keto

Jag trodde först att det var något fel på mig, två glas vin och det känns som om jag druckit hela flaskan, hahaha…. Blir så lättpåverkad nu när jag är i Keto. Det snurrar till direkt! Jag har så klar googlat runt på det här och nästan alla får samma effekt som är i Keto. Billigt i drift och bra för plånkan när man är ute på krogen, hahaha….

Vad det beror på, hittade en teori här:

Varför tål man mindre?

vinJag har forskat lite på nätet och hittat väldigt lite skrivet om detta. Om det inte är inbillning kan jag tänka mig två orsaker:

1/ Levern bryter av någon anledning ner alkoholen långsammare

2/ Av någon anledning påverkas hjärnan mer av alkohol när den delvis får energin från ketoner och inte bara av blodsocker.

Jag tror första anledningen är mer sannolik. Man kunde tänka sig att levern är delvis sysselsatt med att nybilda glukos om man äter väldigt lite kolhydrater, och därför har mindre kapacitet över för att bryta ner alkoholen. Men i så fall borde en måltid med en del kolhydrater innan man dricker ta hand om problemet. Själv tycker jag att även när jag varit bortbjuden och ätit lite pasta exempelvis, så tål jag ändå mindre alkohol än förr.

Jag hittade en intressant studie från 1989 på nätet. Både kolhydrater och alkohol bryts ner till acetyl-CoA vilket vid överskott omvandlas till fettsyror i levern. Enligt studien leder intag av större mängder kolhydrater i längden till ökad mängd av de enzym som sköter omvandlingen till fettsyror. Kanske kan det bli en ”flaskhalseffekt” här vid nedbrytningen av alkohol, om dessa enzym nedreglerats efter lång tid utan större mängd kolhydrater?

Jag misstänker alltså att större mängder kolhydrater i kosten gör att levern anpassar sig på ett sätt, som även får den att bryta ner alkohol snabbare. Låter man bli kolhydrater i större mängd under en tid kan då levern bli långsammare på att bryta ner alkohol.”

Ett svar på ”Alkohol och Keto”

  1. Ashley,I’m a little late chiming in, but wanted to wish you buckets of congratulations on your release! What an amazing da83&y2#0;I’m channeling your excitement. :0) Best of luck, and I can’t wait to read it!Tiffany

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.